AKTUALITY

010

Olomouc, Ukrajina – „Djakujemo, djakujemo,“ provolávají sborově děti, pusu od ucha k uchu a v ruce vánoční dárky. Mezi nimi je i malá dívenka – tak velký dárek neunese, ale odmítá pomoc a soustředěně sune balík po zemi. Začátkem ledna Arcidiecézní charita Olomouc rozdávala dětem z rodin v nouzi a dětských domovů na Ukrajině Vánoční balíčky. Zabalili je pro ně jednotlivci, rodiny, ale i firmy a různé Charity z celé České republiky. Udělali tak radost 381 dětem z Lopatynu, Bortnyk, Ternopilu a z Kolomyje.

 „Některým dětem svítila očka jako světýlka na vánočním stromečku a když jsme zavolali jejich jméno, pro svůj dárek dokonce i běžely. Vidět tu radost nám dodává plno sil, abychom pomáhali malým Ukrajincům a Ukrajinkám nadále,“ přibližuje Khrystyna Novodvorska, koordinátorka projektů Arcidiecézní charity Olomouc.

První zastávkou byla vesnice Lopatyn. Tam chudé děti docházejí každý všední den do jídelny, kterou podporuje Charita. Některé rodiny jsou na tom finančně tak špatně, že si obědy pro své děti každý den nemohou dovolit. Velkou krabici plnou dárků si vyzvedla třeba malá Tatiana. Tato statečná dívka má před sebou čtvrtou operaci, neslyší na jedno ucho, a přesto ráda zpívá a vyhrává jednu pěveckou soutěž za druhou.

Velká radost panovala i mezi chlapci v rodinném domě v Bortnykách. V domově totiž v poslední době přibylo pár malých hochů, kteří rozdávání dárků zažívali poprvé.

„V Ternopilu nás překvapila maminka s pěti dětmi, které nám zazpívaly koledy i v češtině, třeba Tichá noc nebo Narodil se Kristus Pán. Všech pět dětí je talentovaných a navštěvují hudební školu,“ pokračuje Khrystyna Novodvorska.

Pro dárek si mezi Ternopilskými přišla i malá Kateřina. „Děkuji vám za práci, kterou odvádíte, a přeji vám hojně zdraví. A já bych si přála, abyste Ukrajině pomáhali i dál,“ děkovala dívenka.

Radost z balíčků neměly jen děti, dárek vyzvedávala pro svého vnuka, který je na vozíčku, i starší paní. Byla dojatá a děkovala, že chlapec bude mít něco krásného.

Tým Charity zamířil i do Kolomyje, a to přesně na ukrajinský Štědrý den. Děti přišly ustrojené do národního kroje, zpívaly koledy. „Když jsme odjížděli z kolomyjské Charity, ulice byla plná dětí, které si nesly domů obrovské krabice. Všechny se smály a těšily se, až si doma dárky rozbalí,“ usmívá se Khrystyna Novodvorska. V Kolomyji Chariťáci navštívili ještě místní sirotčinec.

Čeští dárci posílají ukrajinským dětem v nouzi Vánoční balíčky každý rok, letos se tak stalo pojedenácté. Jakou radost dětem balíčky udělaly, se dozví v DATABÁZI, kde jsou zveřejněny fotografie z předávání.

Milí dárci, udělali jste velkou radost stovkám dětí v nouzi. Díky vám měly nezapomenutelné Vánoce. Děkujeme.

Leave a Comment