AKTUALITY

_DSC2355

Všechny vánoční dárky, kterých je letos 363, budou během úterního dopoledne 15. prosince naloženy a pak již nezbývá než popřát dopravci šťastnou cestu do ukrajinského Ternopilu, kde si je převezmou partneři Arcidiecézní charity Olomouc. Poprvé od roku 2008, kdy ukrajinské děti obdržely z rukou ředitele Arcidiecézní charity Olomouc Václava Keprta vánoční dárky českých dárců, nám současná situace zabránila v tom, abychom na Ukrajinu dárky osobně zavezli. Epidemická situace nám letos také neumožní dětem dárky osobně předat a sdílet jejich radost, kterou pak autenticky zprostředkováváme českým dárcům.

Akci Vánoční balíček vyhlásila Arcidiecézní charita Olomouc letos podvanácté. Dárky připravili lidé z celé České republiky, jsou mezi nimi jednotlivci i celé rodiny. Vánoční zásilka vážící 1,2 tunyobsahuje nejčastěji oblečení, obuv, psací potřeby, omalovánky, sešity a hračky. Spolu s našimi partnery na Ukrajině jsme vytipovali opravdu ty nejchudší děti, jejichž rodiny se ocitly v materiální nouzi, některé navíc přišly o jednoho z rodičů, další přebývají v dětských domovech.

Po celých 11 let, kdy je akce pořádána, bylo zvykem, že zástupci Arcidiecézní charity Olomouc osobně dětem dárky předávali. Na počátku příštího roku budou naši partneři děti v Bortnikách, Ternopilu, Kolomyji a Lopatynu obdarovávat bez naší přítomnosti. Tradiční hromadné předávání dárků není z důvodu pandemické situace možné a ukrajinská vláda podle posledních informací zvažuje na počátku nového roku vyhlášení celostátního lockdownu.

Osobní předání dárků není jediné, co současná koronavirová krize zkomplikovala. „Některé rodiny tradičně zahajovaly předvánoční dobu tím, že společně se svými dětmi osobně donesli balíčky na jednotlivé Charity. Letos to nebylo možné a dárky byly většinou zasílány poštou“, říká Khrystyna Novodvorska, koordinátorka projektů na Ukrajině. „Další komplikací byly zavřené obchody. Mezi našimi dárci jsou i starší lidé, pro které je náročné nakupovat na internetu. Právě proto si v současnosti ještě více vážíme těch, kteří v tak náročných podmínkách myslí na druhé. Děkujeme jim za to“ dodává Khrystyna Novodvorska.

Další lidé dobré vůle akci podpořili finančně, čímž přispěli na dopravu vánočních balíčků do místa určení. 

Dagmar Jurčíková

PR pracovník

Foto: Pavel Langer

Leave a Comment