Historické město Kolomyja leží v Haliči na západě Ukrajiny a je známé jako centrum huculské kultury. Žije zde přes 60 000 obyvatel. Vzhledem k tomu, že se Kolomyja nachází v blízkosti hor, říká se jí brána do Karpat. K jejím známým památkám patří chrám Zvěstování Panny Marie a také jeden z divů Ukrajiny – muzeum kraslic.

Z města Kolomyja pochází tanec kolomyjka a také krátké písně, kterým se říká kolomyjky.

V roce 2009 byla Kolomyja vyhlášena nejbezpečnějším městem na Ukrajině (podle časopisu Fokus).

PARTNEŘI

Caritas Kolomyja

HISTORIE NAŠÍ POMOCI

Spolupráce s Caritas Kolomyja začala v roce 2010. Od té doby Arcidiecézní charita Olomouc financovala mimo jiné rekonstrukci a vybavení nočního centra pro osoby bez přístřeší. Nocleh a hygiena je zde zajištěna pro celkem 20 lidí. Aktuálně dodáváme do Kolomyji humanitární materiální pomoc, například nemocniční postele a křesla, oblečení a obuv. Pravidelně spolufinancujeme projekty, které podporují děti ze sociálně slabých rodin.

DALŠÍ PROJEKTY

• Projekt Moštárna vznikl díky plodné spolupráci obou Charit. Je dlouhodobý a přináší peníze Caritas Kolomyja na provoz a projekty. Přírodní džus prodává do restaurací a odváží do charitativní jídelny. Přinést do Moštárny zpracovat své produkty v užitečnou přírodní šťávu však může každý.
  • Farma „Kovčeh“ byla zpočátku určena dětem, nyní je centrem rehabilitace pro veterány, kteří se vrátili z vojenského konfliktu ve východní části země. Při práci na farmě procházejí psychosociální rehabilitací. Aktuálně tam bydlí dva veteráni, jeden dochází. Na farmu však může přijít každý.
  • rekonstrukce a vybavení prostor nočního centra pro lidi bez přístřeší
  • letní tábory pro děti se zaměřením na výuku angličtiny
  • Včelařství – výroba a prodej produktů z medu
  • materiální vybavení pro případ mimořádných událostí
  • Při záplavách v roce 2010 jsme společně vytvořili tým, který pomáhal zasaženým lidem (psychosociální průzkum v terénu, poskytnutí finanční a materiální pomoci)

„Peníze jsou jedna věc, ale pokud nevíte, jak je utratit správně… Pro Charitu Kolomyja je nejdůležitější spolupráce a také poradenství (vize, jak se vyvíjet, zjistit, jaké nástrahy na nás mohou čekat…),“ říká ředitel Sergej Tryfjak.