Každoroční jednorázová akce Vánoční balíček je jak mezi obdarovanými, tak mezi dárci velmi oblíbená již od roku 2008, kdy se datuje její počátek. Její princip spočívá v obdarovávání konkrétních ukrajinských dětí konkrétními českými dárci. Díky dlouholeté spolupráci s ukrajinskými partnery, kteří zabezpečují výběr dětí z dětských domovů a sociálně slabých rodin, se mohou čeští dárci rozhodnout, komu by rádi udělali radost. Rok od roku odvážíme na Ukrajinu větší počet balíčků, v roce 2018 jich bylo rekordních 414. Pro řadu dětí a jejich rodiny představuje balíček výraznou materiální pomoc, díky které mohou ušetřit peníze a koupit tak jídlo nebo uhradit poplatky za energie či nájem. Pro jiné děti, zejména ty, které nežijí se svými rodiči, je balíček symbolickým gestem, že v jiné části světa existují lidé dobré vůle, kteří na ně myslí. Pro všechny děti je takový dárek velkou radostí, kterou mohou sdílet se svými blízkými.

VITALIJ, 16 LET

„ Když mi bylo 6 let a mé sestře o rok víc, rodiče se rozešli. Otec s námi od té doby nekomunikuje. O šest let později nám zemřela maminka a půl roku nato ještě dědeček. Ted’ se sestrou bydlíme ve dvoupokojovém bytě u babičky Nadiji, jediným příjmem je její důchod. Přál bych si, abych při studiu na odborné škole mohl i pracovat a pomáhat tak babičce s nákupy, placením účtů… Mým snem je dokončit školu. Vánoční balíček mně udělal velkou radost, protože v něm byly třeba školní potřeby, ale taky tenisky, ve kterých můžu hrát fotbal, to mě moc baví. Děkuji lidem, kteří balíček poslali, byl to pro mě nezapomenutelný zážitek.“

Sergij, 8 let

Kéž bych co nejrychleji vyrostl a mohl pomáhat rodině

„Mám velkou rodinu: matka, otec, bratr, sestra a babička. Pomáhám mamince starat se o babičku, která je nemocná a nemůže se zvednout z postele.Můj tatínek jezdí pracovat do Polska, protože potřebujeme zaplatit léky pro babičku a taky pro sestru. Ta se narodila bez patra a musela projít spoustou operací. Kéž bych co nejrychleji vyrostl a mohl vydělávat peníze a pomáhat tak naší rodině. Koupil bych sestře nejkrásnější panenku i šaty. Krabice byla velká a v ní spousta dárků: míč, klobouk, mimoni, tvarovací kuličky, tužky, penál, ořezávátko na tužky. Celá naše rodina se pustila do kuliček, vyráběli jsme z nich figurky, byla to zábava. Dárky byly super, nejenže se mi líbily, ale jsou i potřeba. Děkuji!“

ROMAN, 11 LET

„Bydlím v bytě na vesnici s rodiči, starším bratrem a mladší sestrou. Přebýváme v jednom pokoji i s kuchyní, ale záchod je venku. Charitu navštěvuji 3 roky a jsem za to rád. Dva poslední roky jsem dostal vánoční balíček od dárců z České republiky. Pokaždé to bylo velké překvapení, nečekal jsem to. V balíčku bývá sezónní oblečení, osobní hygiena, hračky a sešity, propisovací tužky a další věci, které potřebuji ve škole. Děkuji všem dobrým lidem, kteří se podílejí na tomto vánočním zázraku.“